Liikkuvuus ja venyttely

03.12.2020

Aikoinaan, kun itse harrastin balettia puhuttiin siitä kuinka tärkeää on venytellä. Pitkät staattiset venytykset tulivat tutuiksi ja silloin spagaatti tehtiin miten päin vain ja missä kohtaa tuntia tahansa. Jos spagaattiin ei päässyt, niin opettaja kyllä huolehti siitä, että siihen päästiin 😉 auts!

Nuorempana ei tullut mieleenkään, että mitä on kankeus ja pystyykö kurottamaan tai taipumaan johonkin suuntaan..mitä enemmän tulee ikää, niin sitä enemmän huomaa, että liikeradat eivät ole enää yhtä laajoja ja notkeus on kadonnut johonkin puolikankeuteen.

Omasta jäykkyydestä tai kankeudesta ei kuitenkaan tarvitse syyllistää itseään. Notkeus on aika tavalla perinnöllistä. Liikkuvuutta puolestaan pystyy harjoittelemalla lisäämään ja parantamaan huomattavasti. Liikkuvuuteen vaikuttavat paljon myös nivelten ja sidekudosten rakenne, voima, tasapaino, ikä, hormonit jne..arjessa on tosi tärkeää, että liikkuvuus toimii, notkeus on hyvää plussaa tässä laskelmassa.

Venyttelystä käydään tänä päivänä paljon keskustelua puolesta sekä vastaan. Uusimpien nykytutkimusten mukaan lyhyet dynaamiset venyttelyt ovat paljon parempia kuin makaavat staattiset venytykset. Liiallinen makaava venytys voi olla jopa haitallista, jos se on yksipuolista ja liian voimakasta. Mietitäänpä vaikka niska-hartiaseudun ongelmia istumatyöläisellä. Monesti ajatellaan, että minäpä venyttelen niskat kuntoon oikein pitkillä ja vetävillä venytyksillä ja se itseasiassa vain pahentaa yläselän kumaraa ja asentoa. Parempi lähtökohta mielestäni onkin, että niska-hartiaseudulle saadaan liikkuvuusharjoitteita ja itseasiassa mieluummin vahvistetaan yläselän, lapojen ja hartiaseudun lihaksia, sekä tehdään pallean hengitysharjoituksia.

Dynaamisen venyttelyn teho perustuu Stenrothin ( Lauri Stenroth Itä-Suomen tutkijatohtori yliopistosta) mukaan siihen, että hermosta opetetaan olemaan vastustamatta venytystä. Kun ihminen oppii olemaan venytyksen aikana rento, liikeradat kasvavat. Yhtä lailla nivelten liikkuvuutta parantaa myös perinteinen staattinen venyttely, mutta silloin teho perustuu hermostollisten vaikutusten lisäksi venytyksen aikaansaamiin rakenteellisiin muutoksiin niveliä ympäröivissä lihaksissa ja jänteissä.

Stressin ja kiireen aikana lyhyet dynaamiset venytykset auttavat rentoutumiseen ja samaan unen päästä kiinni illalla. Lämpö on myös hyvää plussaa ja jos tuntuu hyvältä, niin myös saunassa voi kokeilla venytyksiä.

 
allek (002).PNG
 
Kalle Järvinen