UUPUMUS, PALAUTUMINEN, LEP0
18.02.2021
Juuri tänään tuli mieleeni, että miten tärkeää onkaan välillä olla itselleen armollinen ja levätä. Sukulaiseni sai juuri ihanan pienen pojan ja sydämessä läikähti, kun näin hänestä kuvan ensimmäisen kerran! Se ihanan pienen vauvan tuoksu..samalla kertaa mieleeni syöksähti muistikuva siitä, miten epävarmana äitinä vuonna 1994 sain oman ensimmäisen pienen poikani. Onneksi en vielä tiennyt sitä kaikkea väsymyksen määrää mikä oli tulossa seuraavien vuosien aikana. Kuitenkin jokaisesta pienestä pojasta ja väsymyksestä selvittiin ja heitä ihanuuksia on 4 kappaletta. Jokainen pieni poika on omanlaisensa, mutta jokaisen kanssa valvottiin jossain kohtaa vauvaikää ja siihen samaan syssyyn oli myös mietittävä oma jaksaminen ja palautuminen. Ei ollut ihan puppua se juttu, että muista levätä, kun vauvakin nukkuu. Sitä vain oli niin ihana touhuta kaikkia omia juttuja, kun pieni nukkui. Iän myötä sekin asia kyllä tatuoitui aivojen syövereihin, kun väsymys painoi, enemmän kuin nuorempana.
Me kaikki varmasti koemme erilaisia väsymisen jaksoja elämässämme. Toiset uupuvat ruuhkavuosina, toiset työelämän vaatimuksissa, toiset tekemättömistä töistä, toiset kantavat kaikki maailman murheet, toiset käyvät muuten vain ylikierroksilla ja mitä näitä nyt on? Kaikissa näissä tilanteissa on paljon yhtäläisyyksiä; Jos on kova murehtimaan, hyvin tunnollinen ja vaatii itseltään paljon, niin siinä on jo hyvä yhtälö uupumisen lopputulokseen. Stressi on ihmiselle lyhytkestoisena voimavara, mutta jos stressi pitkittyy ja siitä ei pääse palautumaan, niin keho yksinkertaisesti uupuu.
Myös liikunnan yhteydessä on alettu entistä enemmän puhua palautumisen tärkeydestä. Tärkein treeni salitreenin jälkeen on lepo! Hyvä suunnitelma treenaamiselle on optimaalisen treenin tae. Väsymys voi kertyä salakavalasti ja treeni on tehotonta. Hyvin alkanut liikunnallinen elämä voi helposti tyssähtää vain siihen yksikertaiseen seikkaan, että treenataan liian kovaa ja sitten ei vain yksinkertaisesti enää jaksa. Lihasten energiavarastot eivät ehti täyttyä ja kaikki tekeminen alkaa tuntua pakkopullalta.
Harjoituksista on hyvä tehdä treeni-komboja. Jos tekee pari rankempaa salitreeniä viikolla ja vaikkapa uintia, kävelyä tms. muuta aerobista liikuntaa, niin kaikki nämä on hyvä ripotella viikolle niin, että salitreenipäivät eivät olisi peräkkäin ja yksikin lepopäivä viikossa tekee ihmeitä palautumiselle.
Sykemittari on myös oiva väline palautumisen tutkimiselle. Leposykettä kannattaa seurata; parhaiten sen mittaa, kun on hetken makuuasennossa ja mittaa sen jälkeen sykkeen. Sykettä kannattaa seurata myös 30 sek päästä ylösnoustua ja merkata se ylös. Näiden arvojen seuraaminen antaa viitteitä palautumisesta. Mitattujen sykkeiden välinen arvo ei saisi olla yli 20 lyöntiä. Vaikka ei muuten mokomasta härvelistä välittäisi, niin sen avulla oppii tulkitsemaan omaa sykettään ja osaa kohdentaa esim. treenejä haluamilleen alueille. Jos esim., puhutaan rasvanpoltto-sykkeestä, niin rasva palaa parhaiten, kun syke on siinä 60–70 prosenttia maksimistaan. Kun mennään korkeampiin sykealueisiin, niin keho ottaa energiansa lähes kokonaan hiilareista. Maksimisykkeen saa nopeasti laskettua suunnilleen, niin että 220-oma ikä =
Pitää kuitenkin muistaa, että parhaimmat rasvanpoltot on kuitenkin tulleet yhdistelemällä sykealueita treenin aikana. Kroppa nimittäin polttaa rasvaa myös treenin jälkeen levossa ja yleensä vielä niin, että mitä kovatempoisempi treeni, niin sitä enemmän levossa palaa rasvaa.
Parhaat tulokset saa, kun oppii lukemaan omaa kroppaansa ja sykemittari tähän apuvälineenä on oiva väline. Nykyään niistä saa myös ulos unen aikana tapahtuvia asioita. Toki niihinkin kannattaa suhtautua pienellä varauksella ja kuunnella mieluummin omaa oloa ja jaksamista.
Hyviä treenejä kaikille ja muistakaa myös levätä <3